PRATITE naša

Događanja

Organiziramo “ČitanjaNJE”

.   .   .  izvedbe u formi dinamiziranih čitanja ili pitching prezentacija (idejnih projekata),  otvorene za zainteresirane suradnike, kolege i javnost.

13. čitanje
Posljednje u 4. Ciklusu “Čitanje NJE” “spojilo” je osječkog pisca Davora Špišića i čakovečke glumce/ice i kreativce/ke.

20.10. U Centru za mlade CEZAM-u “Pinklecova družba” Jelena Dokleja, Davor Dokleja i Tasjenka Žnidar “zaronili” su u dramski tekst “Karaoke show” uz vodstvo Kristine Štebih koja potpisuje režiju ovog scenskog čitanja. Priča je to o gorko-smiješnim zabunama samoće, o žudnji za ljubavlju i opsesiji da se bude netko drugi ili otputuje u neke bolje svjetove.

Nakon “Čitanja” drame “Karaoke show”, kroz izlaganja naših gošći predavačica, upoznali smo se sa srodnim ženskim inicijativama u drugim granama umjetnosti, rezultatima koje su polučile, kao i specifičnim izazovima s kojima su se susrele. Dr.sc. Emilija Kovač u izlaganju “Glasovi umjetnica na Međimurskom području i njihov domet” predstavila je informativni pregled ženske prisutnosti u umjetnosti Međimurja, dok nam je dr.sc. Ana Šeparović predavanjem “Feministički iskazi u hrvatskoj međuratnoj likovnoj kritici”, u kombiniranoj formi predavanja i čitanja izvornih tekstova, kroz dijalog mizoginih i feminističkih iskaza likovne kritike odgovorila na pitanje zašto ima tako malo umjetnica u povijesno-umjetničkom kanonu.

12. čitanje
Koprivničko “Čitanje NJE” predstavilo je izvedbeni tekst “Šteta šta je žena” autorice Anje Pletikose, Zagrepčanke koja je aktivna članica hrvatske nezavisne kulturne scene.
Čitanje su izvele glumice Romina Vitasović Lučić, Gordana Džepina i Martina Mandek.
Režiju “Čitanja NJE” ovoga puta preuzela je glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koja je više od jednog desetljeća živjela u Koprivnici, Mirta Zečević.
Isto tako, nakon “Čitanja”, možete poslušati izlaganje završnog rada Monike Roth, sadašnje novinarke i edukantice psihoterapije, “Rodni aspekti u prezentaciji glumica i glumaca na hrvatskim internetskim portalima” koji je nastao tijekom studiranja na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Koprivnica.
11. čitanje
11. “Čitanje NJE” održalo se je u okviru 17. VoxFeminae festivala u Zagrebu.
U “Terapiji (drami s osmjehom)”, Mira Perić donosi intimne priče devet žena, po svemu različitih, koje u monološkoj formi progovaraju o svojim sudbinama, strahovima, pitanjima i problemima s kojima se svaka od nas može poistovjetiti, ili s kojima može suosjećati.
Čitanje su izvele glumice Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak i Dora Marojević, a režiju je preuzela Dora Golub.
Nakon “Čitanja”,  uslijedilo je kratko izlaganje “Uključivanje žena u psihoterapiju” Marine Milković, mag.psych.
10. čitanje

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena , 08.03.2023.  u sestrinskoj suradnji udruge SOS Rijeka i članica projekta ‘6 glumica traži autora’, održalo se je javno scensko čitanje “Čitanje NJE: Sigurna kuća”

“Čitanje NJE: Sigurna kuća” režirao je Dario Harjaček, a izvele su ga glumice Erna Rudnički, Tara Rosandić, Tana Mažuranić, Lana Vatsel i glumac Domagoj Janković.
“Sigurna kuća” kompilacija je kratkih drama “Ljubavne pjesme za dobre djevojčice” dramatičarke Rone Žulj, “Tri kuće Svjetlane P.” dramatičarke Beatrice Kurbel i “Ti si moja” studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković. Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta 6 glumica traži autora. U sklopu rada na dramama, autorice su razgovarale sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru. Tekstovi su inspirirani njihovim istinitim pričama. Nakon izvedbenog programa “Čitanja NJE” uslijedilo je predavanje “Zašto ne ode(š)?” Lorene Zec, mag.psych. i Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, koje su nam približile problematiku borbe s nasiljem nad ženama iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama.

 

9. čitanje

Ovo Čitanje NJE predstavlja tekst “Nešto o Evi” autorice Nina Bajsic. Nina je svoj tekst, za ovu priliku, sama i režirala, a izveli su ga tim mladih glumica i glumaca: Lana Meniga , Anica Kontić , Knez Luka i Tit Medvešek.

“Nešto o Evi” je priča o Evinom pokušaju da rekonstruira godinu dana svog života u Dublinu. Ljudi s kojima živi, s kojima se susreće, uglavnom su njezinih godina, iz naših područja, a u Dublin ih dovode različiti, većinom ekonomski uvjetovani motivi. U pokušaju susreta sa drugom kulturom, Eva se u konačnici susreće s vlastitom.

Nakon scenskog čitanja, anglist i komparatist Mihael Željko Crnčec održao je sjajno, poticajno izlaganje “Ništa o Evi”, prema predlošku filma “Sve o Evi” Josepha L. Mankiewicza. Dotaknuo se pitanja: Je li glumica samo jeka autorovih riječi ili je i ona stanovita stvarateljica? Kome pripadaju riječi izgovorene na pozornici?Izlaganje se, dakle, bavi glumicom kao “označiteljem”, ali i ostatcima devetnaestostoljetne percepcije glumice kao nečeg zazornog i gotovo monstruoznog, percepcije koja se može uočiti i u klasičnom Hollywoodu, a i šire.

8. čitanje
Osmo “Čitanje NJE” predstavlja izvedbeni tekst “Terapija” glumice Mira Perić, prvakinje drame HNK u Osijeku i redovne profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.
Čitanje su izvele glumica Petra Kurtela , Ana Marija Bokor Vrdoljak , glumica zagrebačkog kazališta “Žar ptica” i glumica @Marijana Prokl , Virovitičanka, koja je nedavno diplomirala na ADU u Zagrebu.
Režiju “Čitanja NJE” ovoga puta preuzela je Dora Golub, mlada, uspješna kazališna autorica, također Virovitičanka.
U “Terapiji (drami s osmjehom)” Mira Perić donosi intimne priče devet žena, po svemu različitih, koje u monološkoj formi progovaraju o svojim sudbinama, strahovima, pitanjima i problemima s kojima se svaka od nas može poistovjetiti. Ili s kojima može suosjećati.
Isto tako, nakon “Čitanja”, možete poslušati izlaganje “Šutnja nije zlato”, Dese Kolesarić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije koje će se temeljiti na dugogodišnjem aktivističkom djelovanju u području ženskih pitanja, kao na iskustvu rada u udruzi S.O.S. Virovitica.
7. čitanje
 25. studenog 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u sklopu projekta ‘6 glumica traži autora’, obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovo 7. po redu “Čitanje NJE” pod nazivom “Čitanje NJE: Sigurna kuća” režirao je Dario Harjaček, a izvele su ga glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel, Tana Mažuranić i glumac Domagoj Janković.
“Sigurna kuća” kompilacija je kratkih drama “Ljubavne pjesme za dobre djevojčice” dramatičarke Rone Žulj, “Tri kuće Svjetlane P.” dramatičarke Beatrice Kurbel i “Ti si moja” studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković.
Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta @6glumicatraziautora, realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge “Pružimo ruke” i Erste banke u suradnji s Udrugom ‘Iris’ Bjelovar.
U sklopu rada na dramama, autorice su razgovarale sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru. Tekstovi su inspirirani njihovim istinitim pričama.
Nakon izvedbenog programa “Čitanja NJE” uslijedilo je predavanje “Zašto ne ode(š)?” Lorene Zec, mag.psych. i Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, koje nam je približilo praktičnu problematiku borbe s nasiljem nad ženama iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama.
Na ulazu u HNK Zagreb, bio je izložen nagrađivani rad “Sram te i stid bilo”, crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković. Potreba za stvaranjem ovog dojmljivog rada proizašla je iz intimnog iskustva umjetnice.
6. čitanje
Socijalna zadruga ‘Pružimo ruke’, Umjetnička organizacija ‘Kotar teatar’ i Udruga ‘Iris’ Bjelovar, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizirale su kulturno događanje ‘Čitanje NJE: Sigurna kuća’, koje se je održalo 22. rujna u Bjelovarskom kazalištu. Šesto izdanje ‘Čitanje NJE’ predstavilo je ‘Sigurnu kuću’, kompilaciju kratkih drama ‘Ljubavne pjesme za dobre djevojčice’ dramatičarke Rone Žulj, ‘Tri kuće Svjetlane P.’ dramatičarke Beatrice Kurbel i ‘Ti si moja’ studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković, nastalih nakon razgovora autorica sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru, inspiriranih njihovim životnim pričama.
Režija je povjerena Dariju Harjačeku, koji je u zajedničkom radu s autoricama stvarao dramski kolaž, a izvodit će ga Ivana Boban, Lana Vatsel, Erna Rudnički i Tana Mažuranić, te glumac Domagoj Janković.
Nakon scenskog dijela ‘Čitanja NJE’ uslijedilo je predavanje ‘Zašto ne ode(š)?’ psihologinje Lorene Zec i pravnice Ive Čatipović iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, dok je tijekom cijelog programa
bio izložen i nagrađivani rad ‘Sram te i stid bilo’ – crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS-porukama umjetnice Nives Žarković.
Cijelo događanje moglo se je pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr.
Projekt ‘Čitanje NJE: Sigurna kuća’ podržan je i od strane Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koje je u studenom ugostilo bjelovarsko izdanje “Čitanja NJE” budući da koncept ovosezonskog repertoara temelji na ženskom dramskom stvaralaštvu. Specifičnost projekta je umrežavanje umjetnika te je stoga dramska umjetnica Ivana Boban, članica HNK, svojim doprinosom uveličala program, kako u Bjelovaru, tako i u Zagrebu.
5. čitanje
U suradnji s Umjetničkom organizacijom Gllugl i partnerima na sceni Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu predstavili smo tekst nagrađivane dramaturginje Kristine Gavran U mojim cipelama u režiji Barbare Rocco i izvedbi samostalnih umjetnica Katarine Arbanas, Sare Ipše i Hane Kunić. Nakon javnog scenskog čitanja uslijedilo je predavanje redateljice Ksenije Krčar Internalizirana mizoginija ili kad žena mrzi ženu koje tematizira ženska neprijateljstva, posramljivanja i stereotipe o ženama koje žene same nesvjesno projiciraju, te predavanje spisateljice i dramaturginje Vesne Kosec-Torjanac u kojem preispituje žensko pismo i ženske uloge, kao i ulogu žene općenito, na temelju saznanja iz povijesti kazališta, književne teorije i psihoanalize pod nazivom Žensko tijelo kao zazorna scenska stvarnost.
4. čitanje
Drugi ciklus “Čitanja NJE” započeo je suradnjom s gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu, a realizirao se je uz podršku Ministarstva kulture i medija. Za tu prigodu odabran je tekst mlade i talentirane studentice dramaturgije Mije Laure Jurčić Cijele, ali isprepletene koji tematizira borbu s depresijom i nemogućnost izražavanja emocija. Režiju javnog scenskog čitanja potpisala je Karlovčanka, također studentica dramaturgije, Petra Pleše, a čitale su glumice Petra Cicvarić i Ana Maria Štefanac. Nakon scenskog programa ‘Čitanja NJE’, dr. med. Igor Salopek iz Integrativnog centra mentalnog zdravlja u Karlovcu održao je predavanje na temu NJEZINO mentalno zdravlje: prepoznavanje, pristupi, izazovi. Večer se je nastavila razgovorom s publikom.
3. čitanje

Treće “Čitanje NJE” predstavilo je tekst mlade i talentirane dramaturginje Lucije Klarić Čistim život. U režiji Marine Pjenović upoznali smo se sa dramom u kojoj nam dvije glumice uprizoruju elemente osobnih života, u izvedbi Lade Bonacci i Dee Presečki. U popratnom programu prisustvovali smo predavanju izv.prof.dr.sc. Lucije Ljubić Od prijestupnice do umjetnice na kojem je predstavila svoju knjigu Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica, izdanu 2019. u nakladništvu Meandar medije.

2. čitanje

Drugo “Čitanje NJE”  predstavilo je tekst magistre Glume Marte Čaržavec. Pod nazivom Volim te, ali ne  glumica je materijal pisala tijekom pohađanja kolegija dr.sc. Brigite Miloš Rod, seksualnost i identiteti – od opresije do ravnopravnosti pri Centru za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. U režiji Marija Kovača izvela ga je zajedno s kolegicama Ernom Rudnički i Ninom Sabo. U popratnom programu uslijedilo je predavanje Ženska perspektiva rodne (ne)ravnopravnosti mag.psych. Maje Sikirice i mag.psych. Lane Kos iz Centra za nenasilje i ljudska prava iz Rijeke SOS koje nas je upoznalo s realitetom toga koliko je sistem pripremljen za zaštitu žrtava rodno uvjetovanoga nasilja. Predavanje je zaključeno diskusijom s publikom.

1. čitanje
Na prvom čitanju predstavili smo dramu nagrađivane dramaturginje Dorotee Šušak Kako smo preživjeli Dies Irae u režiji Lee Anastazije Fleger i izvedbi glumica Sanje Vejnović, Irene Tereze Prpić, Kim Končar i Tene Belčić. Iste večeri u popratnom programu Selma Banich predstavila je istraživanje Kako žive umjetnice kojega je provela s Ninom Gojić uključivši preko stotinu umjetnica i radnica u kulturi. Događaj je zaključen diskusijom između publike i izvođača koja je tematizirala položaj umjetnica u Hrvatskoj s fokusom na rodne razlike i aktualno stanje u izvedbenim i audiovizualnim umjetnostima uvjetovano epidemijom Covid 19. 
predstavljanje projekta
U sklopu kulturnog programa Uranije predstavile smo projekt “6 glumica traži autora” kojim na jednom mjestu želimo okupiti, objaviti, razvijati i postaviti tekstove suvremenih hrvatskih dramatičara s jakim ženskim likovima. Okupile smo  glumice svih generacija kako bi uputile javni poziv autorima i autoricama i upozorile na pitanje reprezentacije žena u medijima i da bi potaknule raspravu vlastitim dosadašnjim iskustvima