PRATITE naša

Događanja

Organiziramo “ČitanjaNJE”

.   .   .  izvedbe u formi dinamiziranih čitanja ili pitching prezentacija (idejnih projekata),  otvorene za zainteresirane suradnike, kolege i javnost.

8. čitanje
7. čitanje
 25. studenog 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u sklopu projekta ‘6 glumica traži autora’, obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovo 7. po redu “Čitanje NJE” pod nazivom “Čitanje NJE: Sigurna kuća” režirao je Dario Harjaček, a izvele su ga glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel, Tana Mažuranić i glumac Domagoj Janković.
“Sigurna kuća” kompilacija je kratkih drama “Ljubavne pjesme za dobre djevojčice” dramatičarke Rone Žulj, “Tri kuće Svjetlane P.” dramatičarke Beatrice Kurbel i “Ti si moja” studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković.
Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta @6glumicatraziautora, realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge “Pružimo ruke” i Erste banke u suradnji s Udrugom ‘Iris’ Bjelovar.
U sklopu rada na dramama, autorice su razgovarale sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru. Tekstovi su inspirirani njihovim istinitim pričama.
Nakon izvedbenog programa “Čitanja NJE” uslijedilo je predavanje “Zašto ne ode(š)?” Lorene Zec, mag.psych. i Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, koje nam je približilo praktičnu problematiku borbe s nasiljem nad ženama iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama.
Na ulazu u HNK Zagreb, bio je izložen nagrađivani rad “Sram te i stid bilo”, crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković. Potreba za stvaranjem ovog dojmljivog rada proizašla je iz intimnog iskustva umjetnice.
6. čitanje
Socijalna zadruga ‘Pružimo ruke’, Umjetnička organizacija ‘Kotar teatar’ i Udruga ‘Iris’ Bjelovar, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizirale su kulturno događanje ‘Čitanje NJE: Sigurna kuća’, koje se je održalo 22. rujna u Bjelovarskom kazalištu. Šesto izdanje ‘Čitanje NJE’ predstavilo je ‘Sigurnu kuću’, kompilaciju kratkih drama ‘Ljubavne pjesme za dobre djevojčice’ dramatičarke Rone Žulj, ‘Tri kuće Svjetlane P.’ dramatičarke Beatrice Kurbel i ‘Ti si moja’ studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković, nastalih nakon razgovora autorica sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru, inspiriranih njihovim životnim pričama.
Režija je povjerena Dariju Harjačeku, koji je u zajedničkom radu s autoricama stvarao dramski kolaž, a izvodit će ga Ivana Boban, Lana Vatsel, Erna Rudnički i Tana Mažuranić, te glumac Domagoj Janković.
Nakon scenskog dijela ‘Čitanja NJE’ uslijedilo je predavanje ‘Zašto ne ode(š)?’ psihologinje Lorene Zec i pravnice Ive Čatipović iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, dok je tijekom cijelog programa
bio izložen i nagrađivani rad ‘Sram te i stid bilo’ – crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS-porukama umjetnice Nives Žarković.
Cijelo događanje moglo se je pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr.
Projekt ‘Čitanje NJE: Sigurna kuća’ podržan je i od strane Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koje je u studenom ugostilo bjelovarsko izdanje “Čitanja NJE” budući da koncept ovosezonskog repertoara temelji na ženskom dramskom stvaralaštvu. Specifičnost projekta je umrežavanje umjetnika te je stoga dramska umjetnica Ivana Boban, članica HNK, svojim doprinosom uveličala program, kako u Bjelovaru, tako i u Zagrebu.
5. čitanje
U suradnji s Umjetničkom organizacijom Gllugl i partnerima na sceni Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu predstavili smo tekst nagrađivane dramaturginje Kristine Gavran U mojim cipelama u režiji Barbare Rocco i izvedbi samostalnih umjetnica Katarine Arbanas, Sare Ipše i Hane Kunić. Nakon javnog scenskog čitanja uslijedilo je predavanje redateljice Ksenije Krčar Internalizirana mizoginija ili kad žena mrzi ženu koje tematizira ženska neprijateljstva, posramljivanja i stereotipe o ženama koje žene same nesvjesno projiciraju, te predavanje spisateljice i dramaturginje Vesne Kosec-Torjanac u kojem preispituje žensko pismo i ženske uloge, kao i ulogu žene općenito, na temelju saznanja iz povijesti kazališta, književne teorije i psihoanalize pod nazivom Žensko tijelo kao zazorna scenska stvarnost.
4. čitanje
Drugi ciklus “Čitanja NJE” započeo je suradnjom s gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu, a realizirao se je uz podršku Ministarstva kulture i medija. Za tu prigodu odabran je tekst mlade i talentirane studentice dramaturgije Mije Laure Jurčić Cijele, ali isprepletene koji tematizira borbu s depresijom i nemogućnost izražavanja emocija. Režiju javnog scenskog čitanja potpisala je Karlovčanka, također studentica dramaturgije, Petra Pleše, a čitale su glumice Petra Cicvarić i Ana Maria Štefanac. Nakon scenskog programa ‘Čitanja NJE’, dr. med. Igor Salopek iz Integrativnog centra mentalnog zdravlja u Karlovcu održao je predavanje na temu NJEZINO mentalno zdravlje: prepoznavanje, pristupi, izazovi. Večer se je nastavila razgovorom s publikom.
3. čitanje

Treće “Čitanje NJE” predstavilo je tekst mlade i talentirane dramaturginje Lucije Klarić Čistim život. U režiji Marine Pjenović upoznali smo se sa dramom u kojoj nam dvije glumice uprizoruju elemente osobnih života, u izvedbi Lade Bonacci i Dee Presečki. U popratnom programu prisustvovali smo predavanju izv.prof.dr.sc. Lucije Ljubić Od prijestupnice do umjetnice na kojem je predstavila svoju knjigu Kazališne i društvene uloge hrvatskih glumica, izdanu 2019. u nakladništvu Meandar medije.

2. čitanje

Drugo “Čitanje NJE”  predstavilo je tekst magistre Glume Marte Čaržavec. Pod nazivom Volim te, ali ne  glumica je materijal pisala tijekom pohađanja kolegija dr.sc. Brigite Miloš Rod, seksualnost i identiteti – od opresije do ravnopravnosti pri Centru za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. U režiji Marija Kovača izvela ga je zajedno s kolegicama Ernom Rudnički i Ninom Sabo. U popratnom programu uslijedilo je predavanje Ženska perspektiva rodne (ne)ravnopravnosti mag.psych. Maje Sikirice i mag.psych. Lane Kos iz Centra za nenasilje i ljudska prava iz Rijeke SOS koje nas je upoznalo s realitetom toga koliko je sistem pripremljen za zaštitu žrtava rodno uvjetovanoga nasilja. Predavanje je zaključeno diskusijom s publikom.

1. čitanje
Na prvom čitanju predstavili smo dramu nagrađivane dramaturginje Dorotee Šušak Kako smo preživjeli Dies Irae u režiji Lee Anastazije Fleger i izvedbi glumica Sanje Vejnović, Irene Tereze Prpić, Kim Končar i Tene Belčić. Iste večeri u popratnom programu Selma Banich predstavila je istraživanje Kako žive umjetnice kojega je provela s Ninom Gojić uključivši preko stotinu umjetnica i radnica u kulturi. Događaj je zaključen diskusijom između publike i izvođača koja je tematizirala položaj umjetnica u Hrvatskoj s fokusom na rodne razlike i aktualno stanje u izvedbenim i audiovizualnim umjetnostima uvjetovano epidemijom Covid 19. 
predstavljanje projekta
U sklopu kulturnog programa Uranije predstavile smo projekt “6 glumica traži autora” kojim na jednom mjestu želimo okupiti, objaviti, razvijati i postaviti tekstove suvremenih hrvatskih dramatičara s jakim ženskim likovima. Okupile smo  glumice svih generacija kako bi uputile javni poziv autorima i autoricama i upozorile na pitanje reprezentacije žena u medijima i da bi potaknule raspravu vlastitim dosadašnjim iskustvima