nešto više o nama

Čime se bavimo

projekt 6 glumica traži autora

Želimo na jednom mjestu okupiti, objaviti, razvijati, predstaviti i postaviti tekstove suvremenih hrvatskih dramatičara koji u fokusu imaju prvenstveno ženska lica

Ideja je nastala kao reakcija na poznatu situaciju i, rekli bi, pat poziciju u našem glumištu. Glumice traže materijal kako bi mogle stvarati, a dramatičari i dramaturzi traže izvedbene timove koji bi postavili njihove materijale. Vjerujemo da se povezivanjem ovih dvaju neiskorištenih visokoškolovanih resora može potaknuti nova stvaralačka živost na hrvatskoj kulturnoj sceni.

OPIS Projekta

“6 glumica traži autora” inicijativa je koju su  2020. godine pokrenule glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima. 

 
Nositelj inicijative je Vox Feminae uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija. Inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Kino klub Zagreb itd.
 
Glavni projekt inicijative “6 glumica traži autora” pod nazivom “Čitanje NJE” bavi se prikupljanjem domaćih suvremenih drama koje u fokusu imaju prvenstveno  ženska lica, predstavljanjem odabranih drama, organizacijom javnih scenskih čitanja te organizacijom stručnih predavanja. Projekt je inkluzivne prirode te potiče suradnju i umrežavanje umjetnika koji djeluju na području scenske i audiovizualne umjetnosti s ciljem stvaranja kreativnog okruženja koje će potaknuti nove suradnje, otvoriti prostor za predstavljanje umjetnika, potaknuti kritički odnos te upozoriti na problem podreprezentacije žena u medijima. 
DUGOROČNA PROJEKCIJA

Sukladno rezultatima testne sezone, nastavit ćemo razvijati projekt.
Naša prva ambicija u daljnoj projekciji je osigurati financije za razvoj jednog namjenskog ženskog dramskog teksta godišnje.

prostor odvijanja

Želimo izbaciti ovaj zajednički problem glumica (i žena) iz konteksta razdvojenih kazališnih miljea i otvoriti nove prostore u komunikaciji i suradnji, multidisciplinarno.
Sukladno tome se nametnula pomisao da se izuzmemo s poznatih kazališnih lokacija (kao i konotacija) te istražimo nova mjesta i izvedbeno.